woensdag 26 december 2012 / IKON /

Televisie / Paul Rosenm├Âller en de scherpe randen van de Euro

Zwakke schouders, zware lasten

In de slotaflevering van de serie over de crisis in Zuid-Europa gaat Paul Rosenmöller naar Griekenland. Het land is hard geraakt en dat is goed te zien. De reis begint in de havenstad Patras, waar Rosenmöller de Soedanese Morsar ontmoet. Hij is een van de vele illegale migranten die in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden de 'Europese droom' proberen te verwezenlijken. Ver weg van Griekenland, want ook zij willen hier niet blijven.

 

De crisis gaat gepaard gegaan met een snelle opkomst van de extreemrechtse partij de Gouden Dageraad, die de migranten het leven in Griekenland erg moeilijk maakt. In de havengemeente Perama spreekt Rosenmöller met een leider van de partij, die verklaart alleen voedsel te willen uitdelen aan de Grieken. De migranten ziet hij het liefst zo snel mogelijk vertrekken.

 

Positieve ontwikkelingen zijn er gelukkig ook. Doordat vrijwel alle lagen van de bevolking hard zijn geraakt door de crisis, is er ook veel onderlinge solidariteit. Zo heeft Litia, die werkloos is geraakt, de zorg voor haar moeder op zich genomen. De medische zorg is duur en samen proberen zij rond te komen van het door bezuinigingen getroffen pensioen dat haar moeder krijgt. Het aantal maaltijden dat wordt verstrekt op de pleinen van Athene groeit met de dag. De Griekse kerk ondersteunt de bevolking met het uitdelen van voedsel, maar tegelijkertijd is er kritiek op de fiscale uitzonderingspositie van de kerk. Kan de aartsbisschop van Athene hierover opheldering geven?