maandag 24 juni 2013 / IKON /

Televisie / Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika

"Schaduw van de Welvaart"

Sinds de val van dictator Augusto Pinochet gaat het Chili economisch gezien voor de wind. De sterkste economie van Zuid-Amerika kent echter ook de grootste inkomensongelijkheid van het continent. Paul Rosenmöller gaat opzoek naar de tegenstelling in dit eindeloos langgerekte land.

 

Veertig jaar na de staatsgreep tegen de socialistische president Allende leeft Violetta Berrios nog steeds met pijn om de gevolgen van deze gebeurtenis. Haar man, Mario Arguellez Torro, was 34 jaar toen hij werd meegenomen door militairen van de Karavaan des Doods. Die trok door Chili om tegenstanders van het nieuwe regime uit de weg te ruimen. Er is, behalve een stuk van zijn onderkaak, niets teruggevonden van haar echtgenoot.

 

De foto’s in haar huis vertellen haar verhaal: de bewondering voor president Allende en het verdriet om het verlies van haar man. Rosenmöller gaat met Violetta mee naar een bijzondere plek waar zij komt om haar man te gedenken.

 

In Chuquicamata bezoekt Rosenmöller de grootste openluchtmijn ter wereld. Vanuit een kilometer diep gat in de aarde worden jaarlijks miljarden tonnen koper gewonnen. De eigenaar van de mijnen is staatsbedrijf Codelco. Het overgrote deel van de gigantische inkomsten vloeit dus direct terug in de staatskas, toch profiteren lang niet alle Chilenen hiervan. De economische macht in Chili is al decennia in handen van een tiental machtige industriële families, zij profiteren het meest van de Chileense welvaart.

 

In de noordelijke studentenstad Iquique ontmoet Rosenmöller studentenleider Denisse Ibarra. De jongerenbeweging is de afgelopen 2,5 jaar de strijd aangegaan met de grote sociale ongelijkheid in Chili. Wat begon met studentenprotesten tegen het haast onbetaalbaar geworden onderwijs van het land, groeide uit tot een grote maatschappelijke protestbeweging die vele problemen aankaart. Volgens Denisse realiseert een groot deel van de bevolking zich dat Chili een structuur heeft die niet klopt. Er moet veel gebeuren om de ongelijkheid die is voortgekomen uit de dictatuur te veranderen.