woensdag 19 december 2012 / IKON /

Televisie / Paul Rosenmöller en de scherpe randen van de Euro

"Profiteur van de Crisis"

In de derde aflevering reist Paul Rosenmöller van Napels naar Bari. Het zuidelijke deel van Italië heeft nooit kunnen profiteren van de ontwikkelingen in het noorden van het land. Nu het land in crisis is, wordt de verleiding groot om in slechte gewoonten te vervallen.

Volgens ervaren maffiabestrijders is de georganiseerde misdaad de enige winnaar van de crisis.

 

In Napels praat Rosenmöller met een aantal mannen die geen andere optie meer zagen dan voor de Camorra te gaan werken.

In Barletta is het eigenlijk al jaren crisis. De kledingindustrie trok vanaf eind jaren '80 richting de lage lonen landen. Om toch wat bij te verdienen werken velen in Barletta zwart bij. Tot er vorig jaar 5 vrouwen omkwamen toen een illegaal naaiatelier instortte. Sindsdien wordt het zwartwerken bestreden en is de enige mogelijkheid om het schamele inkomen wat aan te vullen, weggevallen.

 

Ook de trots van de Italiaans economie, FIAT, wordt hard geraakt door de euro crisis. Teruglopende verkoopcijfers hebben de multinational gedwongen de productie terug te draaien en fabrieken te sluiten. In Melfi staat een FIAT-fabriek. De werknemers werken nu nog maar een paar dagen per maand. De vrees voor sluiting van de fabriek wordt met de dag reëler. Samen met bisschop Todisco kijkt Rosenmöller hoe het er voor staat in het stadje.