maandag 17 juni 2013 / IKON /

Televisie / Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika

"Moedige Moeders"

In Argentinië ontmoet Rosenmöller een aantal sterke vrouwen. Delia Giovanola de Califano is mede oprichter van de dwaze oma’s van de Plaza de Mayo.

 

Al dertig jaar is ze zonder succes op zoek naar haar kleinzoon Martin. Haar zoon en schoondochter kregen dit kind destijds in gevangenschap; vanwege hun linkse sympathieën werden ze door het bewind van generaal Videla vastgehouden in het beruchte martelcentrum Campo de Mayo.

 

Ze zijn net als 30.000 andere tegenstanders van het regime spoorloos verdwenen. Ook over het lot van hun baby is nog steeds weinig bekend. Martin is vermoedelijk geadopteerd door leden van het regime.

 

Ook in de sloppenwijken van Buenos Aires zijn het weer de moeders die de strijd aanbinden met de vijand van vandaag: Paco, feitelijk afval uit de cocaïneproductie, waaraan veel jongeren zijn verslaafd. Deze kansarme jongeren profiteren wel het minst van de nieuwe democratie.

 

In de nieuwe economische orde veranderen de groene pampa’s van Argentinië in uitgestrekte sojavelden. Nederland is een van de grootste importeurs van deze grondstof voor veevoer.

De oorspronkelijke veeboeren, de gauchos, worden van hun land verdreven door de sojamultinationals. De onkruidverdelgingsmiddelen die met sproeivliegtuigen over de sojavelden worden uitgestort leiden tot een ecologische ramp, en veroorzaken kanker en miskramen bij de plaatselijke bevolking. In het dorp Ituzaingo, bij Cordoba, bindt moeder Sofia Gatica met andere vrouwen de strijd aan tegen de sojabedrijven.