maandag 15 juli 2013 / IKON /

Televisie / Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika

"Dodelijk verdeeld"

Venezuela wordt sinds de val van de laatste militaire dictatuur in 1958 beschouwd als democratie, maar wat is de werkelijke status van het land? Veertien jaar lang heeft Hugo Chávez het land geregeerd met als doel het doen slagen van de Bolivariaanse revolutie. Hij heeft een sterk gepolariseerd land achtergelaten.

 

Voor de onderste lagen van de bevolking heeft hij de levensstandaard verbeterd, en hen onderdeel gemaakt van de democratie. Voor de rijkere middenklasse is de revolutionaire beweging eerder een directe tegenstelling met dat wat als democratie beschouwd kan worden.

 

Hoe ziet men de toekomst in Venezuela zonder Chávez? In Caracas spreekt Rosenmöller met Chávez-aanhangers Marianne Carillo en haar man Carlos. Zij ontvingen een van van de honderdduizenden woningen die Chávez liet bouwen. Ook kregen miljoenen mensen dankzij Chávez toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en gesubsidieerd voedsel. Wat blijft er over van het 'Chavismo' zonder Chávez? Is het sterk genoeg om zijn revolutie voor te zetten?

De jongeren van de Venezolaanse studentenbeweging zijn ontevreden over de politieke gang van zaken in hun land en strijden voor democratie. Een van de studenten, Manuela Bolivar, heeft geen contact meer met haar vader, vanwege hun verschillende politieke overtuigingen. Manuela vertelt dat de politieke verdeeldheid in Venezuela zo sterk kan zijn dat het doorwerkt tot op het niveau van de families.

 

In de staat Barinas liggen de tegenstellingen geografisch gezien dicht bij elkaar. Nabij Barinas ligt een stadje waar veel aanhangers van oppositieleider Henrique Capriles wonen. Hier ontmoet Rosenmöller de familie van Jason Valero. Hij werd tijdens de verkiezingen in 2012 doodgeschoten door aanhangers van Chávez.

Wat zijn de idealen van de oppositie en hoe ziet hij de toekomst van het land? Op een uur rijden van Barinas ligt Sabaneta: het dorpje waar Hugo Chávez is opgegroeid en inmiddels op weg is een belangrijke bedevaartsplek te worden voor de Chavistas. Rosenmöller ontmoet hier de jeugdliefde en de neef van de overleden president. Zij koesteren de herinneringen aan hun overleden vriend en leider en geven een rondleiding langs de plekken uit zijn jeugd.