maandag 8 juli 2013 / IKON /

Televisie / Paul Rosenmöller en de strijd van Latijns-Amerika

"De Prijs van de Welvaart"

Sinds de val van het dictatoriale regime in 1985 is de economie van Brazilië vanaf de jaren '90 vrijwel constant aan het groeien. Het economische zwaartepunt van het land ligt in Rio de Janeiro en São Paulo, maar midden in de Amazone schuilt een andere moderne groeikern: Manaus. De stad is alleen per vliegtuig of boot te bereiken en is de op een na snelst groeiende stad van het land. In de jaren 60 bouwde het regime er een vrijhandelszone uit. Het belastingvoordeel trekt veel multinationals naar de stad.

 

Paul Rosenmöller onderzoekt hoe het leven van de gewone Braziliaan in Manaus is veranderd door deze economische vlucht naar voren. Welke rol speelt het (dictatoriale) verleden nog voor hen? En hoe verhoudt de groeiende welvaart zich tot de bescherming van de natuurschatten die het land kent?

 

Paul bezoekt ook de Ribereinhos die langs de oevers van de rivieren leven. De inheemse bewoners leven al generaties lang van visserij en kleinschalige landbouw. De ontwikkeling van Manaus verandert echter ook hun leven. De welvaart trekt letterlijk dagelijks aan hen voorbij, in de vorm van de talloze passagiers en vrachtschepen die langs varen.

 

Pinksterkerken zijn gigantisch populair in het van oorsprong katholieke Brazilië. Rosenmöller bezoekt een pinksterkerk: waarin schuilt het succes? Is het de materiële welvaart die de kerken hun volgers beloven, in ruil voor gulle giften? Deze welvaartstheologie biedt veel armen hoop in de booming economie van het land.

 

In 2014 organiseert Brazilië het WK voetbal. Manaus is een van de speelsteden. Hoe maakt de stad zich hier klaar voor? De bouw van het fonkelnieuwe, ecologisch verantwoorde stadion Arena de Amazonas wordt gigantisch vertraagd door corruptie en de moeilijke ligging van de stad. Het stadion moet uiterlijk december 2013 klaar zijn. Rosenmöller spreekt met mensen die een steentje bijdragen aan het WK. Zo leren taxichauffeurs en prostituées Engels en Spaans om hun klanten beter van dienst te kunnen zijn.