dinsdag 15 maart 2016 / BNR Nieuwsradio / Luuk Mulder

Radio / BNR Nieuwsradio

Massamoordenaar Breivik eist menselijkere behandeling

Vandaag is de rechtszaak van de Noor Anders Behring Breivik, die in 2011 zevenzeventig mensen doodschoot op Utoya, tegen de Noorse staat begonnen. Breivik eist een menselijkere behandeling in de gevangenis.

 

Breivik verscheen vandaag voor het eerst voor de rechter omdat hij vindt dat de Noorse staat hem onmenselijk behandelt en zelfs martelt door hem in een isoleercel op te sluiten. Ook zou zijn cel te koud zijn en mist hij menselijk contact. Nu eist hij meer bewegingsvrijheid en privacy en beroept zich daarbij op het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De afgelopen 4,5 jaar bracht Breivik door in zo'n kleine cel.

 

Bij het begin van de zaak bracht Breivik een Hitlergroet uit. Daaruit blijkt volgens correspondent Luuk Mulder, die de zaak volgt, dat het Breivik niet alleen om zijn gevangenisregime te doen is: "Hij wil ook nog eens zijn wereldbeeld de wereld inslingeren, dat bleek wel uit die groet." Woensdag komt Breivik zelf aan het woord in de zaak. Mulder: "Hij gaat een drie uur durende verklaring afleggen, waarna getuigen gaan verklaren over zijn mentale gesteldheid. Dat kan interessant worden, want de vraag is nog altijd of hij nou gek is of nie