dinsdag 15 maart 2016 / De Correspondent / Luuk Mulder

Krant en Tijdschrift / Achtergrond

Waarom Anders Breivik de Noorse staat voor de rechter daagt

Vandaag begint het proces van Anders Breivik tegen de Noorse staat. Dat lijkt de wereld op zijn kop: de man heeft 77 mensenlevens op zijn geweten en nu zou Noorwegen zich ineens moeten verantwoorden. Toch meent ook de Noorse ombudsman dat een deel van zijn klachten wel degelijk hout snijdt. Hoeveel rechten heeft een massamoordenaar eigenlijk?

 

Anders Breivik's dagen in de gevangenis beginnen al vierenhalf jaar op exact dezelfde manier. Hij wordt dagelijks gevisiteerd, ofwel rectaal onderzocht.

 

Bovendien wordt hij regelmatig geboeid of in een houdgreep gehouden.

 

Volgens zijn advocaat is het langdurig toepassen van dit soort maatregelen in strijd met artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens:niemand mag worden onderworpen aan foltering of aan onmenselijke en vernederende behandelingen of bestraffingen.


Maar wat voor Anders Breivik en zijn advocaat Øystein Storrvik nog zwaarder weegt, is het feit dat hij sinds zijn arrestatie in volledige isolatie wordt gehouden.In die ruim vierenhalf jaar is Breiviks moeder, naast een aantal professionals, de enige geweest die hem heeft bezocht. De ernstig zieke Wenche Breivik mocht alleen vanachter een raam met haar zoon spreken. Toen duidelijk werd dat zij zou sterven, kregen de twee vijf minuten voor een omhelzing. Haar begrafenis mocht Breivik niet bezoeken.

 

Volgens advocaat Storrvik is dit in strijd met artikel 8 van het eerder genoemde verdrag: het recht op eerbiediging van privé-, gezins- en familieleven. En deels ook in strijd met artikel 3: marteling.

 

Lees het hele artikel op de website van De Correspondent.