vrijdag 6 december 2013 / NRC.Next + NRC-Handelsblad / Foto: Jumbo Hostel

Krant en Tijdschrift / Reizen

Overnachten in de cockpit

Wakker schrikken in de cockpit van een Jumbojet? Op Arlanda, het vliegveld van de Zweedse hoofdstad Stockholm, kan het. Vlak naast de terminals staat daar een stokoude Boeing 747 die tegenwoordig dienst doet als hostel.

 

Sinds 1976 vloog het gevaarte de wereld over. Singapore Airlines heeft er op zijn staart gestaan, PanAm, AirClub International en nog vele andere maatschappijen. Totdat ondernemer Oscar Diös hem zeven jaar geleden in het vizier kreeg. ,,Eigenlijk was ik van plan om een gewoon hostel te openen", vertelt hij telefonisch, ,,maar ik had moeite om een geschikt gebouw te vinden. Toen ik dit afdankertje zag staan, dacht ik: maar daar gaan best wat kamers in passen. En zo geschiedde."

 

De cockpit toverde Diös om tot bruidssuite, voor 230 euro kan je er de nacht doorbrengen. Aan het voeteneind is het originele controlepaneel nog in volle glorie te zien. Slaapt prima, alleen. Met zijn tweeën zul je het bed moeten delen met de originele gashandel pontificaal tussen jou en je partner in.

 

Een verdieping lager blijkt de 'economy class' veranderd in een lange gang met slaapzalen en tweepersoonskamers. De kenmerkende vliegtuigsfeer is zo veel mogelijk intact gehouden, net als de bordjes: roken is nog steeds verboden. Het is de herkenbare kille steriliteit van een jumbojet, die hier juist vakantiekriebels oproept.

 

Het personeel is uitgedost als stewards. Het ontbijt wordt geserveerd op trolleys die normaal gesproken krappe gangpaden blokkeren. In prima bedden kan je slaapdronken fantaseren over first class vluchten over de Atlantische Oceaan. Risico is wel dat snurkers, in plaats van bulderende vliegtuigen, je idylle verstoren.

 

's Zomers klauter je via de nooduitgang zo het terras op, dat op een van de vleugels is ingericht.

 

Eigenaar Diös heeft nog veel meer plannen met het vliegtuig, geen plek mag onbenut blijven: zelfs in het karkas van de straalmotoren, onder de vleugels, wil hij kamers gaan inrichten. ,,Er past precies een tweepersoonsbed in", zegt hij. ,,Er is ruimte voor vier van deze 'machinekamers', hopelijk komt het er deze zomer van."

 

Ook in Nederland kun je in een vliegtuig slapen. Op vliegveld Teuge, tussen Deventer en Apeldoorn, is een Russische Iljoesjin 18 omgetoverd tot één super luxe hotelsuite.