vrijdag 27 november 2015 / De Correspondent /

Krant en Tijdschrift / Achtergrond

Op deze school in Denemarken wordt geleerd door te LARP'en

Zondagavond en het is een drukte van jewelste op Østerskov Efterskole. In de ene gang wordt een groepje groene monsters opgejaagd door iemand met een vervaarlijk uitziend geweer. Even verderop wordt een yeti-achtige door een groep serieus kijkende kinderen naar een aparte kamer geëscorteerd.

Voor Lukas, de vijftienjarige leerling die mij rondleidt, is dit business as usual. Achter vrijwel elke deur die hij voor me opent gaat een nieuwe verrassing schuil. In de eerste kamer wordt een Magic-kaartspel gespeeld, in de volgende zit een hele groep in het donker achter laptops gekluisterd voor een Fall Out-toernooi, in weer een andere kamer zit een aantal leerlingen in middeleeuwse kleding te smoezelen.

 

Østerskov Efterskole is de eerste LARP-school ter wereld. Op de school, waar de jongens verreweg in de meerderheid zijn, worden alle lessen gegeven in de vorm van live action role-playing, oftewel: rollenspellen. Efterskoles zijn een typisch Deens fenomeen.
Een zeer uitgebreide website over de Deense Efterskoles, vind je hier.


Zo’n 20 procent van alle Deense leerlingen bezoekt er een tijdens de laatste jaren van de middelbare school. Bijzonder aan deze kostscholen is dat er, naast het gewone curriculum, aandacht is voor een specifieke hobby. Zo zijn er efterskoles voor voetbal of dans, maar ook voor wiskunde, grafisch ontwerp, muziek en de maritieme wereld. En voor LARP'en dus.

 

Lees het hele artikel op de website van De Correspondent